Vitamina D joaca un rol cheie in activarea sistemului imunitar al organismului, au demonstrat cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, al caror studiu a fost publicat in editia online a revistei Nature Immunology.
Aceasta descoperire a cercetatorilor danezi explica motivul pentru care limfocitele (celulele T), veritabili soldati ai sistemului imunitar, care distrug bacteriile si virusurile din organism, sunt mai putin active in cazul pacientilor care au concentratii reduse de vitamina D, scrie Mediafax.
Echipa coordonata de medicul Carsten Geisler a demonstrat ca limfocitele au nevoie de vitamina D pentru a trece la actiune, iar o carenta a vitaminei D in sange le face sa "doarma".
"Atunci cand o celula T este expusa in fata unui agent patogen strain, ea desfasoara un dispozitiv de semnalizare, sau o «antena», denumit receptor de vitamina D, cu ajutorul caruia ea incepe sa caute aceste vitamine in fluxul sangvin. Acest lucru inseamna ca celula T are nevoie de vitamina D, iar in lipsa acesteia, activarea celulei este oprita", a explicat Carsten Geisler. "Daca celulele T nu gasesc suficiente cantitati de vitamina D in sange, ele nu vor incepe sa se mobilizeze", a precizat Geisler.
In opinia cercetatorilor danezi, celulele T umane care "dorm" nu prezinta nici receptorul de vitamina D, nici o anumita enzima, denumita PLC-gamma 1, activata de vitamina D, care permite celulei T sa produca o reactie specifica impotriva agentului patogen.
"Oamenii de stiinta stiu de mult timp deja ca vitamina D este importanta pentru absorbtia calciului si ca ea este implicata in lupta anumitor maladii precum cancerul si scleroza in placi, insa ceea ce am realizat noi se refera la rolul crucial pe care aceasta vitamina il are in activarea sistemului imunitar" , au explicat autorii studiului.
Un numar de 40 de experti