Consideră ingineria ca fiind piatra de temelie a progresului, iar un inginer trebuie să fie o minte iscoditoare, nu un meşter.
A considerat dintotdeauna că rolul unui inginer în producţie este acela de a iscodi, de a afla cum să rezolve problemele specifice în vederea reducerii costurilor, a consumului energetic şi a efortului uman.
Pentru inginerul Aurel Hornet, doctor în metalurgie, meseria a fost înainte de toate o provocare. Consideră că rolul unui inginer este acela de a aduce mereu îmbunătăţiri unui produs sau procedeu industrial deja existent.
„Mult timp cercetarea s-a împărţit în două: fundamentală şi aplicativă. Colectivele erau selectate pe cele două ramuri. Dar acest lucru neviabil s-a demonstrat a fi un eşec. Pentru că acelaşi colectiv care face cercetări aprofundate într-un domeniu, stabilind noi căi de procesare uneori folosind alte reguli ale fizicii decât cele utilizate până atunci, trebuie să facă şi aplicaţie. Nimeni nu este mai capabil să ducă cercetarea fundamentală la aplicaţie practică decât cel care a luat parte efectiv la despicarea firului în patru", şi-a explicat crezul de cercetător, dr.ing. Aurel Hornet.
Nemţii l-au vrut la ei
Aurel Hornet s-a remarcat în toată activitatea sa prin invenţiile şi inovaţiile pe care le-a brevetat.
În anul 1981, când calculatoarele aveau dimensiunile unui dulap de haine, a făcut una dintre cele mai valoroase lucrări. Preocupat de tot ceea ce este nou, nu putea să-i scape ajutorul pe care informatica aplicată îl poate aduce producţiei.
A conceput softul unei aplicaţii care acum este folosită pe scară largă. Era un program de calculator aplicat instalaţiilor de forjare.
„A avut atunci un real succes fapt ce i-a făcut pe cei de la renumita firmă «Schlleman-Demag» să îmi solicite emigrarea. La vremea aceea nu am vrut să plec din ţară. Am rămas în continuare la locul