Pe când era arhiepiscop de München, în 1980, Benedict al XVI-lea ar fi primit un preot suspectat de pedofilie în arhiepiscopia sa.
Abatele H. trebuia să urmeze acolo o terapie. Actualul Papă ar fi participat direct la luarea deciziei, scrie cotidianul "Süddeutsche Zeitung".
Oficialii de la Vatican îi iau însă apărarea Papei, susţinând că părintele nu este decât ţinta unei campanii de acuzaţii. "Acuzaţiile au eşuat în a-l implica pe Sfântul Părinte", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.
Dar controversele au continuat să existe în Germania. Oficialii bisericii spun că decizia a fost una greşită, dar că Papa Benedict nu a avut nicio implicare în acest scandal sexual.
Scandalul din ţara pontifului poate cauza o criză pentru biserica romano-catolică din Europa. Un scandal major care implica abuz sexual şi fizic făcut de către preoţi şi călugăriţe în Irlanda a subminat autoritatea bisericii în aproape toată naţiunea romano-catolică.
De curând, plângeri de abuzuri au ieşit la iveală în Olanda, Austria şi Elveţia. Un oficial de la Vatican a declarat pentru ziarul Avvenire că în ultima decadă, Sfântul Scaun a investigat 3000 de clerici pentru presupuse abuzuri, cazuri care s-au petrecut şi acum 50 de ani. Procurorul de la Vatican, care se implică în incidentele sexuale de abuz asupra minorilor, spune că majoritatea cazurilor provin din SUA, dar în 2009, doar 25% din cazurile raportate la nivel mondial erau din SUA.
În Germania, în cotidianul Sueddeutsche Zeitung a fost publicat un interviu cu un bărbat care spunea că a fost molestat atunci când era mic, în 1979 de un preot care în cele din urmă s-a întors la o poziţie de pastor, după ce a fost identificat ca agresor. Atunci când bărbatul a descoperit că preotul se află în continuare "în slujba Domnului", Wilfried F. i-a trimis un e-mail în care l