O noua tehnica nechirurgicala, prin care se poate evita interventia pe cord deschis, permite repararea eficienta, cu ajutorul unei cleme, a unor deficiente ale valvei mitrale, potrivit unui studiu ale carui rezultate au fost prezentate duminica, scrie Mediafax.
Denumit EVEREST II (Endovascular Valve Edge-to-Edge Repair Study), acest studiu a fost efectuat pe 279 de pacienti din Statele Unite ale Americii si Canada, avand scopul de a compara eficienta noii proceduri - MitraClip - cu cea a chirurgiei clasice.
Rezultatele studiului au fost prezentate, in acest weekend, in orasul american Atlanta, cu ocazia celei de-a 59-a conferinte anuale organizate de American College of Cardiology, la care participa peste 30.000 de cardiologi, cercetatori si reprezentanti ai tuturor marilor laboratoare farmaceutice din lume.
Dispozitivul MitraClip, asemanator unui carlig de rufe, este introdus in corpul pacientului, in artera femurala, cu ajutorul unui cateter, si, odata ajuns in interiorul inimii, sustine valva mitrala in locul in care trebuie sa se afle, impiedicand prolapsul.
Aceasta valva separa atriul stang de ventriculul stang al inimii. Deficientele valvei mitrale afecteaza milioane de persoane pe plan mondial si se afla la originea a numeroase decese.
Studiul a fost coordonat de Ted Feldman de la Universitatea NorthShore din orasul Evanston din statul american Illinois.
Dupa un an de monitorizare, medicii au ajuns la concluzia ca eficienta dispozitivului MitraClip este comparabila cu cea a interventiilor chirurgicale pe cord deschis de reparare a valvei mitrale.
In plus, tehnica MitraClip este mult mai putin riscanta in cazurile in care pacientii ar necesita o interventie chirurgicala dificila si este mult mai ieftina. O noua tehnica nechirurgicala, prin care se poate evita interventia pe cord deschi