Procesatorii se plâng că vânzările au scăzut la aproape jumătate, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Postul Paştelui ţine mezelurile pe rafturi. Pentru a scăpa de faliment, producătorii anunţă că vor majora preţurile la carnea pe care pietrenii o vor cumpăra pentru Sărbători.
Primele patru săptămâni din cel mai lung post al anului au adus tot mai puţini clienţi în faţa galantarelor doldora de carne proaspătă şi mezeluri. „Este tot mai greu. Oamenii nu mai au bani aşa că au redus drastic coşul zilnic. Carnea a devenit un aliment de lux pe lista cumpărăturilor, iar perioada de post este şi mai grea. Abia reuşim să plătim salariile angajaţilor“, a spus Constantin Buleu, director comercial în cadrul unei firme de procesare a cărnii din judeţ.
Vânzări la jumătate
Nici administratorii magazinelor de profil nu sunt mai mulţumiţi. Pentru a salva situaţia, o parte dintre aceştia au început să comercializeze şi alte produse. „Am început să aducem şi pâine, ouă, lapte şi chiar ţigări. Dacă în perioada asta ne-am axa numai pe vânzările de carne, am da faliment înainte de Paşte“, a explicat Ionela Ciobanu, administrator la o carmangerie din cartierul Dărmăneşti.
Dacă anul trecut, în aceeaşi perioadă, reprezentanţii carmangeriilor numărau încasări zilnice de 3.000 de lei, anul acesta, abia dacă ating pragul de 1.000 de lei. „Vânzările pe luna aceasta au scăzut cam la jumătate. Dacă mă gândesc la martie anul trecut, mă mir cum mai rezistăm pe piaţă. Salariaţii sunt forţaţi să între în concediu fără plată cam o săptămână fiecare ca să putem trece de această perioadă grea“, a adăugat Ionela Ciobanu.
Carne proaspătă direct de la producători
Pietrenii vor resimţi efectele acestei scăderi bruşte a vânzărilor abia peste trei săptămâni. „Dacă nu vom creşte preţurile atunci ca să ne putem achita datoriile către furnizo