Descendenţii foştilor proprietarii vor decide dacă păstrează o parte din imobil şi cinematograful.
Curtea de Apel Cluj a dispus vineri retrocedarea clădirii de pe strada Universităţii nr 3, descendenţilor foştilor proprietari.
Imobilul adăposteşte Cinematograful „Arta”, Cafeneaua Tineretului, cunoscută mai bine cu numele de „Arizona”, Clubul Victoria, Biblioteca UJCM, câteva zeci de apartamente, o mansardă şi un pod.
Procesul a început în urmă cu trei ani, iniţiat fiind de inginerul bucureştean Andrei Nicolae Sebestyen şi mama sa Clara Eva Anica. Acesta este strănepotul, respectiv nepoata antreprenorului şi inginerului constructor David Sebestyen, cel care a ridicat clădirea în urmă cu aproape100 de ani.
Clădirea şi despăgubiri
În primă instanţă, Tribunalul Cluj a dispus retrocedarea doar a apartamentelor care nu au fost vândute foştilor proprietari, puţine la număr. Curtea de Apel a admis apelul moştenitorilor şi a retrocedat în natură spaţiile mari din clădire, mansarda, podul şi apartamentele nevândute. Moştenitorii vor primi din partea statului drept despăgubiri pentru înstrăinarea celorlalte apartamente suma de 7 milioane de euro. Decizia instanţei este definitivă şi executorie, cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Municipalitatea a fost parte în acest litigiu şi va achita familiei suma de 11.000 de lei.
Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei ne-a declarat că după ce va fi comunicată decizia instanţei, Primăria o va ataca cu recurs. Şi locatarii doresc să atace sentinţa, nemulţumiţi de retrocedarea integrală a podului. "Fiecare apartament are câte o boxă în pivniţă şi pod", ne-a spus Maria Loghin Bosica, proprietar al unui apartament în imobil.
Una din opţiuni rămâne valorificarea
Cinematograful Arta este şi el pe lista retrocedărilor. Vasile Pop, membru în comisia Regiei Autonome de Distribu