Publicistul şi scriitorul Ştefan Mitroi vă prezintă un altfel de roman, în premieră. Altfel, deoarece nu se înscrie pe linia cărţilor publicate de el până acum, "Recviem pentru Tănase" fiind un portret aproape crud al României de astăzi, cu toate tarele şi năravurile ei. Multe dintre personajele de top ale prezentului se vor regăsi cu bune şi mai ales cu rele în personajele cărţii lui Ştefan Mitroi. O carte veselă, şi tocmai de aceea foarte tristă...
Foto: Ilustraţie de Mariana Gavrilă Vesa Domnul deputat Magiunescu avea să devină ministru. Pe Aurelian Tufă nu-l interesa la care minister. Ceea ce-l preocupa pe el, acum, la începutul primăverii, era să-l sărbătorească şi pe protagonistul evenimentului şi evenimentul. Dar nu oricum, ci într-un mod care să le rămână tuturor în minte. Tuturor participanţilor, aceştia nefiind prea mulţi, pentru că s-ar fi supărat sărbătoritul însuşi, dacă invita oameni pe care el nu-i avea şi nu-i avusese niciodată la inimă.
La sfârşitul săptămânii, domnul ministru urma să vină acasă. Cum trebuia să fie vorba de-o surpriză, avea să-i spună numai în ultima clipă de petrecerea pusă la cale de prietenii săi cei mai credincioşi. De fapt de el, ceilalţi rămânând să contribuie doar cu prezenţa.
Restaurantul nu oferea discreţia necesară în astfel de împrejurări.
Era mai bine ca petrecerea să se desfăşoare chiar la el acasă. Aceasta era destul de mare. În salonul de la parter, care număra peste o sută de metri pătraţi, încăpeau lejer toţi invitaţii. Mai existau aici o terasă ce da spre livadă şi două grupuri sanitare, astfel încât musafirii să nu se aştepte unul pe altul. În cazul în care îi apuca pe toţi deodată, ceea ce nu putea fi, desigur, posibil, le şedeau încă trei băi la dispoziţie, la primul etaj şi la mansardă.
Cum un ministru nu e fitecine, iar când ministrul este un om din judeţul