Liderii secuilor se joaca cu focul. Nu din punct de vedere legal. Legea sanctioneaza "actiuni concrete" care pot periclita integritatea teritoriala a statului. Ci cu focul nestins din sufletele multor romani care incearca sa lase trecutul sa doarma si privesc spre viitor.
Sau daca nu le da mana, spre ziua care li se asterne in fata, spre a constata in amurg ca s-a scurs in pace. Se adapteaza la nevoi si-si conving fiinta sa gaseasca calea. Sunt oamenii care simt destinul calare si traiesc in cautarea linistii. Le-o mai poate tulbura o mana de ametiti care traiesc hranindu-se din himere?
Secretul lui Polichinelle
Unii spun ca nu. Ungaria e o tara prietena, membra a Uniunii Europene, si politica sa oficiala fata de minoritatile de peste granite s-a schimbat odata cu aderarea. Un fost premier de la Budapesta, Medgyesi Peter, spunea in cadrul unei vizite in Transilvania ca "aici este Alsacia noastra" si trasa noua filosofie: solutia nu este ca maghiarii din Romania sa vina in Ungaria, ci sa fie ajutati sa traiasca mai bine in tara ai carei cetateni sunt.
A fost criticat de liderii revizionismului maghiar, care insa s-au prins ca demnitarul avea dreptate. Si au apasat alta pedala: autonomia teritoriala pe criterii etnice. Pedala exista in statutul UDMR inca din momentul infiintarii, sub denumirea de "autonomie culturala", insa jurnalistii n-au stiut sa o interpreteze.
Multa vreme au crezut ca maghiarii vor libertatea de-a spune poezii si de-a picta in limba materna. De-abia de curand, cand organizatiile radicale au sanctionat politica moderata a UDMR si au acuzat-o ca a abandonat idealurile comunitatii, Uniunea s-a vazut in pericolul de-a iesi din Parlament si a explicat societatii ceea ce nu stiuse sa citeasca. La putere fiind, insa, caile trebuie sa urmeze legile, prin urmare s-a nascut Statutul minoritatilor. S