Eurobondurile de un miliard de euro, emise săptămâna trecută pe pieţele externe de capital la o dobândă-record de 5% pe an, au fost suprasubscrise de aproape cinci ori. Analiştii români, dar şi cei străini, apreciază că emisiunea de eurobonduri de săptămâna trecută a fost un succes. Autorităţile ar trebui să profite de conjunctură.
Să fii ţară din categoria „junk" (în afara recomandării de investiţii), cu deficit bugetar de peste 7% din PIB, aflată încă în luptă cu recesiunea, şi să obţii un miliard de euro la o dobândă de 5% pe an este un succes.
Aceasta este opinia unanimă a analiştilor. Cotaţia „credit default swap" (CDS) - prima suplimentară de risc cerută de investitori pentru cumpărarea de obligaţiuni româneşti - a fost de 268 de puncte de bază, adică 2,6%.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, spune că aceasta a scăzut pentru statele centrale şi est-europene. „Prima de risc a României este mai mică decât cea a Greciei, ţară cu un rating mai bun. Prin urmare, costă mai mult o asigurare de credit pentru Grecia decât pentru România", a spus Anghel.
Mai bine decât în 2008
Cotaţia CDS devine, astfel, un etalon al riscului de ţară. Cu toate acestea, România avea în iunie 2008, la penultima emisiune de eurobonduri, un CDS de doar 185 de puncte de bază (1,85%). Chiar şi aşa, statul a vândut atunci obligaţiuni de 750 de milioane de euro, pe zece ani, la o dobândă de aproape 6,7% pe an. „Orice entitate, publică sau privată, ar trebui să perceapă rezultatul acestei emisiuni ca un semnal pozitiv. Este un succes pentru România", este de părere Lucian Anghel.
El spune că, în comparaţie cu dobânda obţinută de Ungaria la o emisiune similară, România iese mult mai bine. Ţara vecină a împrumutat, în vara anului trecut, un miliard de euro la o dobândă de 6,75% pe an. În opinia consultantului de investiţii Aurelian Dochia, mai importantă decât