Nu avem locuri de muncă, dar respirăm un aer din ce în ce mai curat. Este concluzia care poate fi trasă punând cap la cap ultimele statistici ale Protecţiei Mediului şi ale Agenţiei de Şomaj din Buzău.
Rata şomajului pentru perioada ultimilor şapte ani a atins cote record, şi anume 10,2 la sută. Este o consecinţă negativă a restrângerilor de activitate decise de firmele din zona industrială a oraşului, conform analizelor Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Închiderea unor cuptoare de ardere a sticlei, a metalului, utilizarea din ce în ce mai ponderată a substanţelor chimice care degajă gaze, au avut în schimb consecinţe pozitive pentru mediu.
Măsurătorile din ultima perioadă arată o îmbunătăţire a calitărţii aerului, la care nici chiar specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu se aşteptau. „Am fi dorit să fie dezvoltată industria şi noi să avem cui să impunem măsuri de reducere a poluării", a declarat Sanda Postolache, specialist la APM Buzău.
Calitatea aerului se determină după măsurarea în aer a concentraţiilor de dixod de sulf, dioxid de azot, ozon, dioxid de carbon şi pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni. La Buzău, măsurătorile de pe data de 11 martie arătau o concentraţie în aer a tuturor indicatorilor, de 0,05 mg/m3, faţă de 0,1 mg/m3 pe 1 februarie 2010, ceea ce denotă o creştere constantă a calităţii aerului respirat de buzoieni.