Parlamentarii încep săptămâna aceasta cele mai dure negocieri din ultimii 18 ani pentru înlocuirea unor judecători de la Curtea Constituţională ale căror mandate expiră. Trei dintre actualii judecători vor trebui înlocuiţi în mai şi iunie pentru că le expiră mandatul. Dintre aceştia, doi vor fi numiţi de Parlament şi unul de preşedintele Traian Băsescu.
Miza coloraturii politice din spatele judecătorilor de la Curtea Constituţională îi va pune în săptămânile viitoare pe liderii partidelor în faţa unor negocieri dure.
Citiţi şi:
Judecătorul care a încercat muşamalizarea a două dosare CNSAS, denunţat ca turnător de un fost coleg
EXCLUSIV Viaţă de judecător corupt
Reprezentanţii opoziţiei spun că vor fi cele mai aprinse de la înfiinţarea Curţii, în 1992, şi că sunt şanşe ca, pentru prima dată, formaţiunile să nu ajungă la o înţelegere acceptată de toate părţile.
Până acum, judecătorii numiţi de Camera Deputaţilor şi de Senat au fost validaţi în plen după ce liderii de grup s-au înţeles în cadrul negocierilor, propunând astfel o singură persoană din partea fiecărei Camere.
PSD şi PNL nu exclud însă ca anul acesta să avem parte de o premieră: fiecare partid să vină cu propunerea lui, iar plenul să voteze. La Camera Deputaţilor negocierile oficiale ar putea începe chiar mâine. La Senat se pare că problema nu este o prioritate. Negocierile neoficiale de până acum îl dau însă pe senatorul liberal Teodor Meleşcanu drept un candidat cu şanse mari pentru un loc la Curte.
Cei trei judecători ale căror mandate expiră în mai şi în iunie sunt Ioan Vida, propus de PD în 2001 şi numit de Camera Deputaţilor, Nicolae Cochinescu, propus de PDSR tot în 2001 şi numit de Senat şi Petre Lăzăroiu, numit de preşedintele Traian Băsescu în 2008.
Algoritm politic sau echilibrarea forţelor?
Liberalii sunt