Un week-end de februarie, deloc liniştit. După un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade Richter în Chile, a venit alerta de tsunami pentru Costa Rica. Brusc, dorul de ploaia liniştită din România devenise din ce în ce mai insistent...
La 27 februarie, după ce cutremurul a lovit Chile, imediat autorităţile americane au anunţat alerta de tsunami pentru Costa Rica, Peru, Columbia, Panama etc. Informaţiile de genul "viteza valului de tip tsunami, generat de seimul de 8,8 grade ar putea atinge 800km/h" erau din ce în ce mai îngrijorătoare.
Din slabele mele cunoştinţe în domeniu ştiam că această ţară mică, dar vivace, nu este deosebit de potrivită pentru formarea de valuri tsunami. În majoritatea cazurilor, valurile se ridică brusc la distanţă de plajă şi, eventual, în caz de furtună, locurile de cazare aproape de ocean sunt minim vizate. Până şi uraganele nu sunt o preocupare majoră pentru Costa Rica (deşi uraganul Cesar şi-a făcut de cap aici în 1996).
Dar... când CNN vine şi îţi spune că viteza valului de tip tsunami ar putea atinge aproape cât cea a unui avion de pasageri, cunoştinţele în domeniu slăbesc şi mai rău. Devin nule când la postul de televiziune local se subliniază savant că "studii recente au evidenţiat dovezi de preistorice alunecări de teren submarin în Oceanul Pacific, iar cercetătorii din Costa Rica lucrează de multă vreme la un program de atenuare a riscului de tsunami"...
O mică linişte vine din... România: Mărmureanu spune - "cutremurul a fost pe partea continentală a Chile. Părerea mea este că totuşi nu va genera un tsunami. Şi dacă o va face, valurile trebuie să fie de peste opt metri ca să fie periculoase cu adevărat". Însă sarabandei unui tsunami de week-end în Costa Rica bineînţeles că nu-i păsa de Mărmureanu.
SIMPTOME
Întâi s-a recomandat ca nimeni să nu fie pe plajă pe o anu