Documentele depuse de CNSAS in procesul cu episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, nu arata ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea, avand in vedere ca nu exista la dosar note informative sau angajament de colaborator, se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti (CAB), citata de NewsIn.
"Simplele mentiuni din rapoartele si notele fostilor lucratori ai Securitatii Statului neinsotite de nicio nota informativa a paratului, de un angajament de colaborare al acestuia sau de vreun inscris din care sa reiasa ca macar vreuna din sarcinile sau vreunul dintre obiectivele pe care le avea de indeplinit paratul s-ar fi concretizat, cu consecinta afectarii drepturilor si libertatilor omului, nu pot forma opinia instantei in sensul ca paratul a desfasurat activitati care prin natura lor se circumscriu conditiilor prevazute in OUG 24/2008", se arata in motivarea deciziei din 26 ianuarie a Curtii de Apel Bucuresti, in baza careia s-a decis ca episcopul nu a fost colaborator.
Astfel, potrivit instantei, calitatea de colaborator in cazul lui Casian Craciun nu poate sa fie constatata doar pe baza notelor si rapoartelor semnate de alti lucratori ai Securitatii, in care apare numele episcopului. Mai mult, se arata in motivare, din documentele existente la dosar reiese ca "lucratorii fostei Securitati a statului au stabilit prin mai multe adrese identificarea, verificarea si investigarea paratului, in vederea recrutarii acestuia ca informator al Securitatii". De asemenea, sustin magistratii CAB, toate documentele din dosar contin propuneri pentru o eventuala pregatire contrainformativa a episcopului, precum si diverse propuneri ale organelor de Securitate privind recompensarea acestuia pentru activitati ce urma sa le faca.
Cu toate acestea, se arata in motivare, "din niciunul din mijloacele de proba administrate in cauza nu reiese ca vreuna dintre pr