Caffe Disaronno este un cocteil creat special pentru a impresiona sufletul pereche. O combinaţie irezistibilă de lichior cu un gust dulceag de migdale şi o cafea tare, neagră. Apă şi foc, lumină şi întuneric, noapte şi zi. Iubire în esenţă pură.
Ingredientul principal al acestui cocteil este lichiorul amaretto, o combinaţie perfectă de migdale amare - mandorla amara - şi migdale mai dulci, astfel încât constrastul gusturilor să fie perceptibil. Produs în Italia, după reţete vechi de sute de ani puse la păstrare în seifuri departe de ochii curioşilor,este astăzi asociat cu iubirea. De vină pot să fie plaiurile scăldate de soare din Lombardia sau străduţele pietruite şi şerpuitoare unde se auzeau la lăsarea serii cântecele menestrelilor.
Din acele vremuri a răzbătut până la noi o legendă renascentistă, ce îl aminteşte pe Bernardino Luini, un tânăr pictor de la Şcoala de arte Leonardo da Vinci, căruia i se aşternea înainte, dintr-o dată, şansa vieţii lui. Primise sarcina de a picta chipul Fecioarei Maria, frescă ce avea să împodobească pereţii Catedralei din Saronno (pictură ce poate fi admirată şi astăzi, deşi peste ea au curs mai bine de 500 de ani). Dorind să redea într-o frescă toată bunătatea şi curăţenia Fecioarei Maria, tânărul Luini caută un model care să-l inspire.
Oaspete fiind la un han, este uimit de frumuseţea unei tinere văduve şi hotărâşte că aceasta avea să-i împrumute chipul Fecioarei Maria. Odată fresca încheiată, văduva a vrut să-l răsplătească pe pictor, pregătind pentru el o băutură din ierburi şi sâmburi de caise. Deşi numele tinerei văduve nu a mai ajuns în vremurile noastre, lichiorul inventat de ea a intrat în istorie.
A căpătat numele de Amaretto Disaronno, iar pentru pregătirea lui se folosesc astăzi ulei de sâmburi de caise, zahăr ars, alcool şi peste 17 soiuri de fructe şi ierburi aromate