Antarctica - infernul îngheţat de la celălalt capăt al lumii, unde departe de casă, Tricolorul fâlfâie, de câţiva ani buni, deasupra unei Românii neştiute, inaccesibile nouă, oamenilor de rând. O palmă de teren care poate adăposti doar câţiva locuitori. Acolo, într-un mediu ostil, unde până şi viaţa de zi cu zi devine adeseori un sport extrem, se află Mica Românie de la Polul Sud.
Această Românie îndepărtată nu este o entitate politică. Şi cu atât mai puţin o "enclavă" smulsă de la pinguinii imperiali care hălăduiesc acolo de o veşnicie. De fapt, numele adevărat al acestei lumi minuscule, recunoscut însă de toată comunitatea ştiinţifică internaţională, este "Law-Racoviţă", prima şi până acum unica noastră staţie permanentă de cercetare ştiinţifică din Antarctica. Înfiinţarea şi existenţa ei sunt strâns legate de numele inginerului Teodor Ghe. Negoiţă.
INDIANA JONES DE ROMÂNIA
Savant, explorator, aventurier? Ing. dr Teodor Ghe. Negoiţă este toate acestea la un loc. Dacă Staţia Ştiinţifică "Law-Racoviţă" ar fi fost o catedrală, i-am fi găsit portretul în locul de cinste rezervat ctitorului. Iar dacă Steven Spielberg l-ar fi cunoscut pe acest român, ar fi putut foarte bine să-l ia drept model pentru celebrul Indiana Jones.
La prima vedere, Negoiţă pare un om obişnuit pe care ţi-l închipui, mai curând, într-un amfiteatru, vorbindu-le studenţilor despre ştiinţă. Nici casa lui nu pare a fi a unui explorator temerar. O piele de focă şi una de ren întinse cuminţi pe parchetul lucios, plus două-trei oase de balenă cocoţate deasupra bibliotecii sunt singurele ciudăţenii venite de pe alte meleaguri. Şi totuşi, oricât de greu ţi-ar veni să crezi, omuleţul acesta jovial este singurul român care a atins Polul Nord. Şi care, ajuns printre gheţurile de la Polul Sud, se simte la fel de bine ca la el acasă. Deşi pare fragil, Negoiţă este