Românii cu vârste sub 25 de ani reprezintă 30% din numărul compatrioţilor din Spania şi au mari probleme la găsirea unui loc de muncă.
După terminarea şcolii, mulţi abia reuşesc să se angajeze din cauza crizei economice. „Am terminat liceul acum doi ani, însă am fost nevoit să intru direct în şomaj. Încă nu am reuşit să-mi găsesc o slujbă, iar situaţia devine din ce în ce mai grea", spune Vladimir Radu (21 de ani), din Castellon.
Prietenul său, Andrei Turcu (21 de ani), a lucrat şase luni într-o firmă care intermedia angajări pe perioade determinate, însă, de atunci, nu şi-a mai găsit de lucru.
În Spania, aproape jumătate de milion de tineri cu vârstele cuprinse între 16 şi 25 de ani nu au locuri de muncă. Faţă de perioada similară a anului trecut, procentul a crescut cu 57,7%. În rândul persoanelor cu vârste sub 25 de ani, rata şomajului este de 43,8%.
Locul al doilea în Europa
În cazul tinerilor care au doar diploma de bacalaureat, procentul celor care nu lucrează ajunge la 31%, în timp ce al celor care au absolvit o facultate, însă nu au găsit niciun loc de muncă, este cu 3% mai mic.
În aceste condiţii, o mare parte dintre tineri încearcă să-şi continue studiile post-universitare sperând că, astfel, vor avea şansa să obţină un loc de muncă potrivit pregătirii lor.
O statistică Eurostat situează Spania pe locul doi, după Letonia, din 27 de state ale UE, în topul ţărilor în care tinerii sunt cei mai afectaţi de şomaj şi în care proiectele pentru susţinerea acestei categorii de persoane nu au fost accesate suficient.