Primele consultări pentru modificarea Constituţiei au loc luni, 15 martie, la Palatul Cotroceni. Toate partidele parlamentare vor participa la discuţii, mai puţin UDMR, care sărătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Formaţiunile politice au prezentat până acum variante neoficiale de modificare a legii fundamentale. Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu spune la RFI că formaţiunea sa se va exprima împotriva sporirii atribuţiilor preşedintelui statului.
Primele consultări pentru modificarea Constituţiei au loc luni, 15 martie, la Palatul Cotroceni. Toate partidele parlamentare vor participa la discuţii, mai puţin UDMR, care sărătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Formaţiunile politice au prezentat până acum diverse variante de modificare a legii fundamentale, chiar dacă nu există în momentul de faţă variante oficiale de lucru ale fiecărui partid.
Astfel, euro-parlamentarul PDL Cristian Preda a spus la RFI că ar vrea un regim semi-prezidenţial de tip francez, în care preşedintele să poată dizolva Parlamentul în caz de criză politică. De asemenea, euro-deputatul s-a declarat adversarul ideii de Parlament unicameral, lucru taxat recent de vice-preşedintele PDL Valeriu Stoica.
Un alt democrat-liberal, Sever Voinescu a mers chiar mai departe decât colegul său, Cristian Preda şi a propus tot la RFI ca România să adopte modelul american, în care premierul este ales direct de popor.
În tabăra Opoziţiei, Partidul Naţional Liberal se opune introducerii Parlamentului unicameral şi vrea atribuţii diferite pentru cele două Camere parlamentare. Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu spune la RFI că formaţiunea sa se va exprima pentru un Parlament bicameral, în care Senatul să fie transformat într-o cameră a reprezentanţilor locali. "Nu suntem pentru sporirea atribuţiilor preşedintelui statului. Dorim o delimitare exactă a puterii pr