Cel mai proaspăt miliardar român din topul Forbes, Ioan Niculae, şi-a crescut averea cu complicitatea statului român în detrimentul populaţiei. În timp ce cetăţenii plătesc cu greu facturile la întreţinere după o iarnă cumplită, Niculae şi-a sporit afacerea producând îngrăşăminte cu gaze la preţuri subvenţionate.
Cabinetul Boc are grijă de băieţii deştepţi din energie, pe care îi ajută să devină miliardari de renume mondial. Metoda este simplă, dar la îndemâna a doar câţiva aleşi. În timp ce populaţia şi restul consumatorilor plătesc gazele naturale la un preţ reglementat, calculat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acei aleşi cu numele de cod "consumator intreruptibil" pot cumpăra gaze ieftine din producţia internă.
Deoarece cantitatea de gaze extrase din România nu poate asigura în totalitate consumul, România importă 20% din cantitatea de gaze necesară din Rusia la un preţ aproape dublu decât cel din producţia internă. Preţul la consumatorul final, fie el simplu cetăţean sau companii, se calculează prin intermediul unui coş de consum în care gazele din producţia internă se amestecă cu cele ruseşti, se mai adaugă tarife de stocare, transport, distribuţie şi furnizare şi rezultă preţul final.
GAZE PENTRU IOAN NICULAE
În luna mai 2009, presat de criza economică şi spectrul şomajului, Cabinetul Boc lua o măsură care ar fi trebuit să salveze industria chimică şi energetică, locurile de muncă a 9.000 de oameni şi să furnizeze îngrăşăminte agriculturii româneşti. Aceste argumente fac parte din expunerea de motive a Ordonanţei de urgenţă 54/2009 prin care Guvernul permite companiilor declarate "consumator intreruptibil" să achiziţioneze exclusiv gaze ieftine din producţia internă.
Beneficiarul direct al acestei ordonanţe a fost Ioan Niculae, patronul grupului Interagro şi ac