Unul din zece români are probleme cu alcoolul, potrivit psihiatrilor. Văzuţi prin ochii copiilor, părinţii care ajung dependenţi de băutură arată ca nişte monştri. Părintele este primul reper în viaţa copilului. Ce se întâmplă însă atunci când modelul celor mici are mereu chef de ceartă, nu judecă limpede şi-i acuză pe cei din jur de propria nefericire?
„De când mă ştiu, tata a avut probleme cu băutura. Pentru că am crescut la bunici până în clasa I, nu-mi amintesc cum era tata în primii mei ani de viaţă. Ştiu doar atât: pe când mergeam eu la şcoală, el obişnuia să vină acasă «afumat» şi cu chef de scandal. Pe măsură ce am crescut, am realizat că e dependent. Când nu avea băutură sau bani pentru a-şi cumpăra, începea să tremure, devenea nervos. Scotocea prin toate sertarele şi prin toate colţurile casei pentru a găsi nişte bani. Atunci când avea noroc, nu se sfia să-i dea pe o sticlă de vin sau de bere, chiar dacă erau ultimele economii", ne-a povestit Ruxandra (24 de ani).
Scandalul de dimineaţă
Pentru Ruxandra, figura paternă a fost asociată cu „individul ăla care vine seara acasă şi nu ne lasă să dormim. Nu ne întreabă niciodată de sănătate, dar ne acuză de diferite lucruri". Cel mai adesea, de faptul că atât ea, cât şi fratele sau mama ei sunt o povară.
„Mă termina psihic să ştiu că vin acasă de la şcoală şi el e beat mort. Îmi doream ca măcar să se culce după ce ajunge acasă. Însă, de cum intra pe uşă, avea ceva de comentat. Că nu-l iubeşte mama, că nu are niciodată bani deşi el munceşte să ne întreţină, că e stresat la serviciu", explică tânăra care a realizat ceva mai târziu că, în lipsa unei motivaţii clare, tatălui său îi plăcea pur şi simplu să bea.
„Adesea, de cum venea acasă, ne trimitea în dormitor, încuia uşa la camera lor şi începea scandalul. Din fericire, nu s-a ajuns niciodată la bătaie, dar se îm