In prezent in Romania au mai ramas 600 de benzinarii particulare, in contextul in care in 2004, cand piata carburantilor a fost liberalizata prin privatizarea Petrom, erau circa 1.200 de statii particulare. Atunci aveau o cota de piata de circa 17%, acum mai au aproximativ 7%, dar ca urmare a crizei, dar si a investitiilor obligatorii, benzinarii particulari ar putea ajunge la mai putin de 2%.
Potrivit prevederilor in vigoare, pana la sfarsitul acestei luni benzinarii particulari trebuie sa se doteze cu sisteme de supraveghere video sau de gestiune a stocurilor care sa permita la orice moment verificarea cantitatilor de carburant intrate sau iesite.
"Atat timp cat eu platesc accize pentru toti carburantii pe care-i cumpar, cum as putea sa vand mai mult de atat? M-au costat 6.000 de euro aceste sisteme. Nu am cum sa inchid benzinaria. Am credite la banca, am 22 de angajati din cei 33 pe care-i aveam inainte de criza. Am rezistat doar pentru ca mai am o firma mica de transporturi cu care m-am mai descurcat. Oricum, 6.000 de euro este tare mult acum. In plus au fost cazuri in care sistemele nu erau compatibile cu pompele. Sa schimbi o pompa te costa 7.000 - 8.000 de euro. Eu nu ma compar cu Petrom sau MOL. Multi au inchis", spune Constantin, proprietarul unei benzinarii particulare din Fetesti care are si o mica afacere de transporturi.
Reglementari dure pentru cei cu bani putini
Jucatorii din piata spun ca acum mai sunt circa 600 de astfel de unitati, dar numarul acestora va continua sa scada pentru ca nu pot face fata crizei si nici concurentei marilor companii de profil, cum ar fi Petrom, Rompetrol, Lukoil sau MOL Romania.
Tinand cont de ordinul de autorizare fiscala numarul 1.673, pe langa retailerii mari de carburanti, benzinarii particulari trebuie sa respecte anumite cerinte de ordin tehnic pe care majoritatea nu le aveau implementat