Administrator al unei crame din Aiud, Eugen Gyorfy este specialist în vinificaţie, bun degustător de vinuri şi meşter în preparate culinare.
Profil:
Născut la: 3 martie 1976, satul Beţa, comuna Lopadea Nouă, Alba
Educaţie: Facultatea de Hortiviticultură Budapesta
Starea civilă: necăsătorit
Încă din liceu, la clasa de horticultură fiind, Eugen Gyorfy a fost îndrumat de profesorul Gyorgy Csavossy pentru a urma o facultate în domeniu. „Făceam practică la Ciumbrud când profesorul Csavossy m-a remarcat, a văzut că am aptitudini şi mi-a spus că ar fi bine dacă aş urma la facultate hortiviticultura. L-am ascultat şi mă bucur că am făcut asta”, afirmă Eugen Gyorfy.
Cramă cu o producţie anuală de 8.000 de litri
În urmă cu patru ani, a deschis în Aiud, împreună cu doi parteneri din Cluj, o cramă. „Partenerii clujeni au venit cu investiţia, iar eu cu meseria. Sunt administratorul firmei, mă ocup de tot ce înseamnă domeniu în care m-am specializat. E pasiunea mea de-o viaţă”, spune bărbatul.
Vinul bun porneşte din butuc, e vorba lui Eugen. Cumpără numai struguri de viţă nobilă, care-i dau siguranţa unei producţii de calitate. „Achiziţionez strugurii din localitatea natală – Beţa. Cunosc toate soiurile de acolo şi ştiu că se cultivă struguri de calitate superioară”, precizează bărbatul.
Anual, produce aproximativ 8000 de litri de vin alb din soiurile Riesling italian, Muscat Otonel, Pinot Gris, Fetească Albă, Traminer roz, Neuburger. Desface marfa în oraşe importante din Ardeal, precum Cluj Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc. „Îmi doresc să ajungem la o producţie anuală de 20.000 de litri”, a mai spus Eugen.
Degustător de vinuri
Eugen Gyorfy este şi un bun degustător de vinuri. În crama pe care o administrează se organizează periodic şi degustări pentru