Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de lege care prevede măsuri dure pentru reducerea numărului de concedii medicale acordate prea uşor. Angajatorii sau Casa de Asigurări de Sănătate pot verifica dacă pacientul se află bolnav la domiciliu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore spune la RFI că Ministerul urmăreşte reducerea numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale.
Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de lege care prevede măsuri dure pentru reducerea numărului de concedii medicale acordate prea uşor.
Angajatorii sau Casa de Asigurări de Sănătate pot verifica dacă pacientul se află bolnav la domiciliu. Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai Poliţiei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore (audio) spune la RFI că Ministerul urmăreşte reducerea numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale.
În cazul în care se constată că pacientul nu se află la domiciliu, acestuia i se va lua dreptul de a-şi continua concediul medical.
De cealaltă parte, doctorul care a prescris fraudulos concediul poate fi sancţionat cu amenzi între 2.500 de lei şi cinci mii de lei.
Pe de altă parte, secretarul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu (audio) spune la RFI că verificările ar trebui făcute la comisiile de expertiză care aprobă concediile medicale.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, suma platită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproape un miliard de lei.
Sunt judeţe, ca Neamţ sau Olt, unde s-au înregistrat creşteri şi de patru ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de două milioane şapte sute de mii de certificate de concediu medical, fără raportările datelor din Bucureşt