ANM: Anul trecut, numărul produselor străine exportate din România pentru a fi revândute în UE a ajuns la 164, faţă de 83 în 2008
IMS Health: Este clar că atât timp cât au fost cele mai mici preţuri, a fost încurajat şi exportul paralel
Evoluţia acestui fenomen depinde de măsurile aplicate în perioada următoare de autorităţi
Numărul medicamentelor produse de marile grupuri farmaceutice şi care au fost cumpărate din România, mai ieftin, de către distribuitorii străini pentru a fi revândute în alte ţări europene s-a dublat în 2009, pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a măsurilor aplicate de Ministerul Sănătăţii.
Anul trecut, autorităţile din statele Uniunii Europene au transmis notificări către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) din România pentru 164 de medicamente pentru a fi exportate, de aproape două ori mai multe faţă de anul anterior, când au fost cereri pentru 83 de produse farmaceutice. În 2007, au existat solicitări doar pentru 43 de medicamente.
Cele mai mari probleme au existat în România
"Exportul paralel a crescut foarte mult anul trecut, fiind vizate în special medicamentele originale, pentru că au preţurile cele mai mari. Dintre ţările din regiune, România a avut în 2009 cele mai mari probleme cu exportul de medicamente, în condiţiile în care aici au fost cele mai mici preţuri din Europa şi un volum de marfă ridicat", a declarat directorul general al firmei de cercetare IMS Health România, Corina Ciolan, potrivit Mediafax.
Acest lucru a fost cauzat de faptul că, de la începutul lunii februarie 2009, Ministerul Sănătăţii a fixat pentru întreg anul un curs de 4 lei/euro pentru calculul preţurilor la medicamente, cu toate că leul s-a depreciat semnificativ, rata de schimb reală depăşind pe parcursul celor 12 luni pragul de 4,3 lei/euro.
În plus, decizia luată de minister în aprilie