Impactul problemelor avute de Grecia va fi simţit curând de România, Bulgaria şi restul statelor din sud-estul Europei, avertizează analiştii de la Capital Economics. Companiile greceşti care au situaţii dificile acasă vor evita mutările peste hotare o lungă perioadă de timp, scrie forex.luckyroom.com. Asta se va traduce in investiţii semnificativ reduse din partea grupurilor greceşti către Estul Europei, arată sursa citată.
"Cred că este un pericol real. Poate nu vom vedea o retragere completă din Balcani, dar în mod sigur nu vom urmări o creştere a fluxurilor către aceste ţări, aşa cum au fost înregistrate în anii trecuţi" precizează Neil Shearing, analist la Capital Economics. Una dintre cele mai mari companii greceşti prezente în România este OTE, care deţine în ţara noastră Romtelecom - liderul telefoniei fixe- şI Cosmote - a treia companie din telefonia mobilă din ţara noastră.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şI Dezvoltare (BERD) anunţa recent că este probabil ca aceste două economii şI sistemele lor bancare să fie atacate de speculatori. Cele mai sărace economii ale Uniunii Europene (UE), România şI Bulgaria se chinuie să iasă dintr-o recesiune adâncă şI sunt estimate să aibă cea mai mare expunere la criza Greciei datorită prezenţei băncilor greceşti în regiune.
Oficialii din aceste state au anunţat recent că criza elenă nu este o ameninţare la adresa sistemelor lor financiare, subliniind că subsidiarele băncilor greceş ti în regiune au profituri mari şI capital puternic. Analiştii cred, însă, că sucursalele băncilor greceşti ar putea limita creditarea din cauza lipsei de bani şI a greutăţii de finanţare.
"PANICĂ EXAGERATĂ"
Pe de altă parte analiştii locali ai companiei de brokeraj Xtrade Brokers spun că este o "panică exagerată". Compania precizează că criza Greciei a afectat deja UE, devalorizând euro faţă de