Romania a plasat pe piata externa obligatiuni pe 5 ani la un randament de 5,18%, insa cererea primita din partea investitorilor a fost mult mai mare, desi cu mai putin de un an in urma tara noastra era privita ca una dintre cele care va avea mari probleme economice. Economistii romani sustin ca dupa acest imprumut nevoia de finantare a statului se va reduce, iar ratele de dobanda se vor reduce in perioada urmatoare.
Investitorii au suprasubscris ofera de eurobonduri, cererea totala fiind de 4,7 miliarde euro.
Interesul investitorilor straini este explicat, in mare masura, si de ultimele decizii pe care le-au luat marile agentii de rating - Standard & Poor's si Fitch, care au modificat recent perspectiva de rating a Romania de la negativa la stabila, facand ca momentul in care Romania a emis eurobonduri sa fie unul favorabil.
Bancile care au intermediat emisiunea de eurobonduri sunt HSBC, Deutsche Bank si EFG Eurobank. Eurobondurile romanesti urmeaza sa fie listate pe Bursa din Luxemburg, data scadentei fiind 18 martie 2015.
"Cu ajutorul acestor noi fonduri atrase de pe piata externa, nevoia de finantare a statului se va reduce, iar cererea de finantare de pe piata interna va ramane redusa in perioada urmatoare. Astfel, ratele de dobanda la lei ar trebui sa ramana la acelasi nivel in perioada urmatoare, existand si posibilitatea unor usoare reduceri", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
In acest context, Raiffeisen recomanda investitorilor cumpararea de titluri de trezorerie in lei, aceasta fiind singura recomandare de cumparare de titluri de trezorerie emise de unul dintre statele din Europa Centrala si de Est. Banca are o recomandare neutra fata de titlurile emise de Polonia si Ungaria si una de vanzare pentru cele emise de Republica Ceha.
"Cu transa de 1 miliarde de euro de la Comisia Europeana si banii o