Grecilor nu le-a picat prea bine propunerea a doi parlamentari germani pentru iesirea din criza. Josef Schlarmann si Frank Schäffler, din coalitia de centru-dreapta a cancelarului Merkel, au aparut in tabloidul Bild cu urmatoarea idee: in loc de ajutor financiar, grecii ar putea sa vanda cateva din cele 6.000 de insule nelocuite "Grecii in faliment sa-si vanda insulele! Chiar si Acropolis" a titrat pe prima pagina ziarul Bild. "Nu cred ca este deloc amuzant si nici macar o gluma. Este pur si simplu absurd", a ripostat ministrul grec al turismului, Pavlos Geroulanos, noteaza ziarul El Pais, citat de Agerpres.
A vinde din teritoriu pentru a face rost de bani era un lucru obisnuit in trecut; si nu intotdeauna o idee buna. Istoria a demonstrat ca o insula care atunci parea un teren arid poate deveni in viitor o sursa inepuizabila de venituri turistice. Iar descendentii isi aduc aminte cum s-au vandut bucati din patrie si cum afacerea s-a dovedit dezatruoasa. In mai 1626, olandezul Peter Minuit le-a cumparat indienilor carnasie insula Manhattan. Minuit a platit cu baloturi de panza, coliere si gablonturi in valoare de 60 de florini, 24 de dolari cum se arata pe pagina web a orasului. Ambele parti au batut palma crezand ca au iesit in castig: Minuit, pentru pretul mic al terenului, iar indienii pentru a fi vandut ceva ce apartinea de fapt tribului lepane.
Prea multe beneficii nu au obtinut nici francezii cand, in 1803, au vandut SUA teritoriul Louisiana. Pretul de vanzare a fost de 11,2 millioane de dolari, dublu fata de cat primise Spania pentru vanzarea Floridei. Rentabil a fost insa pentru rusi vanzarea teritoriului Alaska in 1867. Nu pentru cele 7,2 de milioane reprezentand pretul de atunci, ci pentru ca le vindeau americanilor un teren neproductiv si greu de aparat. Atunci nimeni nu a inteles afacerea. Presa americana a ironizat targul numind reg