Miliardul de euro obtinut de Romania joia trecuta prin emisiunea de euroobligatiuni pe 5 ani va fi blocat la recomandarea FMI pentru constituirea unui fond-tampon in Trezoreria statului care sa permita evitarea unor presiuni sezoniere la finantarea deficitului bugetar.
Guvernul si-a asumat acest angajament in scrisoarea de intentie trimisa Fondului la inceputul lui februarie si pe baza careia au fost eliberate luna trecuta transele III si IV din imprumut, in valoare de 2,45 mld. euro. A fost pentru ultima oara cand boardul FMI a acceptat ca jumatate din transe sa fie alocate pentru finantarea directa a deficitului bugetar al Romaniei, prin derogare de la regula virarii banilor spre rezerva valutara.
Necesarul de finantare a deficitului depaseste 7 mld. euro in acest an, iar Romania ramane expusa la fluctuatii ale perceptiei investitorilor straini.
Ministrul finantelor Sebastian Vladescu spune ca valoarea emisiunii de euroobligatiuni a fost stabilita la un miliard de euro pentru a da un reper clar pe piata, fiind prima emisiune de o asemenea valoare realizata de Romania, dar si pentru a nu plati o dobanda fixa mai mare de 5% pe an.
"Am ramas la 1 mld. euro pentru a avea o suma rotunda, cu efect de imagine la nivelul pietei: Romania emite pentru prima data eurobonduri de 1 mld. euro pe 5 ani. Apoi am vrut sa ne incadram in cuponul de 5%, respectiv intr-un cost total de 5,20%, iar o diferenta pana la 1,2-1,3 mld. euro n-ar fi fost semnificativa", a declarat Vladescu pentru ZF.
Bogdan Dragoi, secretar de stat in Finante responsabil cu Trezoreria, remarca interesul foarte puternic al investitorilor din Germania si Austria. Cereri de subscriere importante au venit insa si din SUA si Marea Britanie.
Miliardul de euro obtinut de Romania joia trecuta prin emisiunea de euroobligatiuni pe 5 ani va fi blocat la recomandarea FMI pentru constitui