Ministerul Sanatatii considera insuportabila o cheltuiala de peste 200 mil. euro cu concediile medicale si vrea sa ia o masura care sa reduca aceasta suma, prin verificarea celor aflati in concedii medicale de catre "reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si politiei". Prevederile sunt incluse intr-un proiect de act normativ lansat in dezbatere de institutie.
"Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei (218,2 mil. euro - n.red.), ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006, cand s-au platit 482 milioane de lei (137 mil. euro). Am avut judete, ca
Neamt sau Olt, unde s- au inregistrat cresteri si de 4 ori la eliberarea certificatelor", a spus Cseke Attila, ministrul sanatatii. Daca persoana nu este gasita acasa, nu va primi plata aferenta concediului medical.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are in acest an un buget de circa 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro), care, potrivit reprezentantilor institutiei, este suficient numai pentru primele sapte luni ale acestui an. Cele mai mari fonduri sunt alocate spitalelor si pentru medicamente si produse farmaceutice.
Potrivit datelor Ministerului, in Romania sunt numai 5 milioane de persoane care contribuie la fondul pentru sanatate si de trei ori mai multi beneficiari in conditiile numarului in crestere de someri.
Ministerul Sanatatii mai propune si reducerea cu 30 de zile a perioadei pentru care un medic specialist poate acorda concediu medical si cresterea de la 5 zile la 7 zile a perioadei pentru care angajatorul plateste incapacitatea temporara de munca. Ministerul estimeaza ca implementarea acestor masuri va determina scaderea cu 142 mil. lei (33,8 mil.