ANAF a aprobat, prin Ordinul nr. 263/2010 o nouă procedură pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare. Aceasta se aplică începând cu deconturile aferente lunii februarie 2010. Astfel, companiile mici care solicită deconturi de TVA pentru sume mai mici sau egale cu 10.000 de lei vor beneficia de rambursare fără control fiscal prealabil. De asemenea, au anumite facilităţi la rambursare persoanele care desfăşoară activităţi de export sau livrări intracomunitare de bunuri scutite de TVA, precum şi companiile mari şi mijlocii care nu prezintă risc fiscal mare. Potrivit procedurii, deconturile de TVA se depun de către persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, la organul fiscal competent, prin poştă sau direct la compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale, precum şi prin sistemul electronic naţional, la termenele prevăzute de Codul Fiscal.
Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare se soluţionează în funcţie de gradul de risc fiscal pe care îl prezintă fiecare persoană impozabilă, astfel:
a) în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic - prin emiterea Deciziei de rambursare a TVA;
b) în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mediu - cu analiză documentară;
c) în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare - cu inspecţie fiscală anticipată.
Procedura de calcul al riscului (mic, mediu sau mare) este detaliată în Ordinul 263/2010. Analiza de risc are drept criteriu de referinţă standardul individual negativ (SIN), adică suma maximă de TVA care poate fi rambursată fără control documentar sau control tematic de TVA. Solicitările de rambursare se soluţionează în ordinea cronologică a înregistrării lor, la organul fiscal, în termen de maximum 45 de zile calendaristice de la data depunerii decontului.
Nexia: P