Carnea de miel se va scumpi şi anul acesta cu circa 20%, astfel că cei care doresc să aibă carne de miel pe masa de Paşte vor trebui să scoată din buzunar circa 20 de lei pe kilogram. Deocamdată cozonacii şi ouăle vor rămâne la acelaşi preţ ca şi până acum. Carnea de miel se va scumpi cu 20% faţă de anul trecut. Şi asta cu voia statului, care ar fi putut să procedeze la fel cum se face în restul statelor europene. Dacă producătorii sar calul în ceea ce priveşte preţul de vânzare în preajma unei sărbători se impune, timp de câteva zile, un mercurial pentru ca populaţia să nu fie jecmănită. Dacă statul ar impune o limită, atunci preţurile nu ar mai urca atât de mult, ne-a declarat Mihai Vili Dumitriu, preşedinte al Patronatului Crescătoriilor
de Ovine (PACERO).
Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) estimează că, în 2010, carnea de miel în viu la crescători va avea un preţ între 8 şi 10 lei/kg, faţă de 7-9 lei/kg anul trecut, în timp ce carnea de miel în carcasă, la poarta abatorului, fără TVA, se va situa între 16-20 lei/kg, comparativ cu 14-18 lei/kg în 2009.
Potrivit statisticilor, în ţările Uniunii Europene preţurile la carnea de miel/ied în carcasă sunt cuprinse în această perioadă între 19,1 lei/kg şi 25,3 lei/kg, cu mici diferenţe de la o ţară la alta.
Mieii ce urmează să fie sacrificaţi în perioada pascală, în acest an, vor ajunge la o greutate aproximativă de 19,5-20 kg viu/cap, o greutate medie mai mică decât în 2009. Anul acesta Paştele este sărbătorit cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut iar mioarele nu au timp să ia în greutate.
EXPORTUL DE MIEI, SISTAT ÎN PREAJMA PAŞTELUI
În ceea ce priveşte exportul de miei vii, ciobanii sibieni se plâng că nu vor avea ce să vândă pe pieţele externe, deoarece mieii sunt prea mici de Paşte şi nu vor d