Spitalul Municipal va trebui, conform legii, să treacă în subordinea administraţiei locale. Şi aceasta, cel târziu până la 1 iulie. Este o măsură ce va avea efecte benefice, dar şi unele care ar putea împieta asupra bunei desfăşurări a activităţi unităţii spitaliceşti. Pe de-o parte, spitalul ar scăpa de câteva cheltuieli pe care oricum bugetul sărac al unităţii sanitare abia şi le permite. De cealaltă parte, banii pentru aceste cheltuieli ar trebui scoşi din bugetul la fel de sărac al Primăriei. Consilierii locali s-au întrunit vineri, 12 martie, în şedinţă de îndată tocmai pe această temă.
Beneficii, dar şi semne de întrebare
În acest moment, unitatea sanitară suportă o parte din cheltuielile la utilităţi. Restul e achitat din bani publici de către administraţia locală. Dacă spitalul intră în subordinea Primăriei, administraţia locală va fi nevoită să scoată şi mai mulţi bani din buget. ,,Trecerea spitalului în subordinea Primăriei înseamnă suportarea de către aceasta a cheltuielilor de întreţinere-încălzire, curent, salubritate, apă. Spitalul va suporta în continuare cheltuielile cu personalul, cu materialele sanitare şi medicamentele. Pentru noi, ar fi mult mai uşor să trecem în subordinea Primăriei Făgăraş, ţinând cont că avem datorii de câteva miliarde la Ecoterm. Şi asta, deoarece tot Primăria nu ne-a dat în ultimul timp banii necesari”, a declarat directorul Spitalului ,,Aurel Tulbure”, dr. Mihaela Pandrea.
Primăria nu şi-a onorat însă în întregime obligaţiile faţă de spital nici pe anul trecut. Din cei 600 de mii de lei, cât ar fi trebuit să plătească, a achitat doar 350 de mii. E greu de estimat ce se va întâmpla atunci când administraţia locală va fi nevoită să suporte şi mai multe cheltuieli cu spitalul. ,,După noua lege, se pare că spitalul va intra în subordinea Consiliului Local. De altfel, după o discuţie pe care am avut-o cu dom