Fie departamentul de comunicare de la Cotroceni stă prost la capitolul inspiraţie când este vorba de ziua maghiarilor, fie preşedintele Băsescu ţine cu tot dinadinsul să le repete în fiecare an acelaşi mesaj etnicilor maghiari.
Altfel nu se poate explica faptul că şi în anul 2010, exact ca şi în anul 2009, de 15 martie, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să le spună aceleaşi cuvinte etnicilor maghiari : să fie mândri de calitatea lor de cetăţeni români.
Asemănările nu se opresc însă aici. Comparând cele două comunicate de presă, cel din 14 martie 2009, respectiv cel de azi, prin care Traian Băsescu s-a adresat etnicilor maghiari, constatăm că varianta 2010 este doar un copy paste de pe varianta 2009.
Pe ici, pe colo, în mesajul de anul acesta, se găsesc câteva "îmbunătăţiri" care fac referiri la nevoia de modernizare a statului reflectată în rezultatele referendumului din 2009, la prevederile Tratatului de la Lisabona în privinţa drepturilor minorităţilor sau la prezenţa maghiarilor în acest an în Guvern, văzută ca o garanţie a normalităţii relaţiilor interetnice.
MESAJUL
preşedintelui României, Traian Băsescu,
cu ocazia zilei de 15 martie
(Bucureşti, 14 martie 2009)
Ziua de 15 martie este sărbătorită de etnicii maghiari, inclusiv în România, ca ziua de sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni. Evenimentele evocate sunt legate de revoluţia paşoptistă din Ungaria, parte integrantă a valului revoluţionar care a cuprins Europa în anii 1848-1849. Atunci aspiraţiile maghiarilor, ale românilor, şi ale altor naţiuni europene, au fost legate de valorile modernizării şi emancipării naţionale. Deviza revoluţiei era "libertate, egalitate, fraternitate", iar scopurile urmărite au fost desfiinţarea iobăgiei, libertatea presei, abolirea cenzurii, suportarea egală de către cetăţeni a obligaţiilor publice. R