Cat este de riscant sa pornesti un business in mijlocul celei mai dure crize financiare din ultimii 20 de ani? Ce sfaturi dau executivii si oamenii de afaceri celor care se gandesc la un start-up? Care sunt domeniile de business cu cel mai mare potential?
Pariul pe antreprenori. "Experimentati, experimentati, experimentati!" este sfatul pe care il da Silviu Hotaran, fostul CEO al Microsoft Romania, tinerilor care vor sa isi deschida in prezent o afacere. Fostul sef al Microsoft este unul dintre cei care au ales sa isi deschida o noua afacere in plina criza, optand pentru domeniul educatiei. In prezent, el este general manager in cadrul Gustav Kaser Training International (GKTI) Semper Human si training leader al GKTI.
Hotaran nu crede ca valul de antreprenori din anii '90 ar putea reprezenta un model pentru noua generatie de oameni de business.
"Atunci (in anii '90 - n.red.) a fost o perioada de capitalism salbatic. In acea perioada putea fi antreprenor oricine avea putina initiativa, iar cadrul legislativ era mult mai permisiv, ceea ce nu se intampla si in prezent", spune Hotaran.
Cu toate acestea, businessurile romanesti s-au dovedit in ultimele luni cele mai vulnerabile la efectele crizei economice. Companii mari precum retailerii Spar, Trident, Pic sau retailerul de elctrocasnice Flamingo au intrat in vartejul blocajului financiar in ultima perioada.
Argumente incurajatoare pentru cei care se gandesc sa inceapta o afacere insa exista:
"Vestea buna este ca modelele de business care vor fi create cu succes in aceasta perioada vor fi cu siguranta afacerile «castigatoare» din perioadele urmatoare", adauga Michael Weiss, vicepresedintele companiei de consultanta in management A.T. Kearney.
"Cei mai buni antreprenori au trecut cu bine printr-o criza"
Businessurile antreprenoriale au rezultate mai bune decat cele nonan