Mai multe unităţi de învăţământ reabilitate sau în curs de construcţie vor rămâne în conservare din lipsă de bani.
Autorităţile recunosc în sfârşit faptul că milioane de lei au fost cheltuite degeaba în ultimii ani pentru reabilitarea unor instituţii şcolare sau pentru începerea construcţiei altora noi. Unele investiţii care au tocat sume imense de la buget au ajuns în stadiul în care nu mai pot fi utilizate pentru nimic. O asemenea situaţie se întâlneşte în mai multe localităţi din judeţ, exemplul cel mai elocvent în acest sens fiind, însă, comuna Viştea, care are trei asemenea obiective pe „lista neagră".
Din cauza numărului mic de elevi sau preşcolari, grădiniţa din satul Viştea de Jos şi Şcoala Generală din satul Olteţ au fost închise, deşi acolo s-au investit sume considerabile pentru reabilitarea imobilelor. Mai mult, lângă actuala Şcoală Generală din Viştea de Sus, în urmă cu câţiva ani s-a început construcţia încă unui corp de clădire. Valoarea proiectului: un milion de lei. Starea actuală: construcţie nefinalizată, aflată în conservare.
„S-au demarat proiecte de construcţii fără a se face studii de fezabilitate, fără a se şti dacă sunt elevi care să urmează cursurile acelor şcoli", ne-a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Braşov, Dorel Agache.
„Ne pare rău se-nchide şcoala"
Primarul comunei Viştea, Florin Ioani, recunoaşte faptul că în comuna sa s-au cheltuit sume inutile: „Pentru şcoala din Viştea de Sus se plănuise construcţia a încă unui corp de clădire, în valoare de un milion de lei, în care trebuiau să înveţe vreo 20 de elevi. La şcoala din Olteţ ne costa 4.000 de lei pe lună doar gazul pentru încălzire. S-au investit 500.000 pentru parchet, termopane, centrală, acoperiş şi noi nu avem acum ce face cu spaţiul. Ne pare rău că se-nchide şcoala, dar nu există altă soluţie".
Edilul ne-a spus că în mai toate c