Gripa porcina a tinut lumea in suspans timp de aproape un an. O campanie masiva de vaccinare a fost demarata pentru a opri o pandemie anticipata. Pana la urma s-a dovedit a fi o tulpina relativ inofensiva a virusului gripal. Der Spiegel a facut o analiza despre motivele pentru care lumea a exagerat si cum s-a intamplat acest lucru.
Nebunia a inceput cu Edgar, un baietel mexican de cinci ani, care s-a prezentat la spital cu febra mare, lipsa poftei de mancare, senzatie de arsura in gat si dureri in tot corpul.
Oamenii din satul Mexican La Gloria au dat repede vina pe porci, convinsi ca aceste animale sunt un blestem. In orasul apropiat, Perote, se cresteau mai mult de jumatate de milion de porci. Vantul ducea mirosul insuportabil pe stradutele satelor din apropiere, asa ca nimeni nu a fost foarte surprins cand Edgar Hernandez s-a imbolnavit.
Dupa numai patru zile, baiatul s-a vindecat. Boala sa a disparut la fel de repede precum aparuse. S-a dovedit a fi doar gripa, iar oamenii din La Gloria au uitat curand acest incident.
Abia dupa cateva saptamani, un laborator din Canada a facut teste pe un frotiu celular recoltat de la copil, iar rezultatele l-au facut faimos. Edgar nu avusese o banala gripa, ci a fost infectat cu un nou patogen, virusul gripei porcine. Copilul a intrat in istorie ca "baiatul zero", prima persoana care s-a imbolnavit de aceasta noua afectiune.
Infectia copilului a fost usoara, ca si in cazul majoritatii milioanelor de persoane infectate in toata lumea, din urmatoarele luni. Virusul ar fi beneficiat probabil de mult mai putina atentie daca nu ar fi existat medicina moleculara moderna, analizele genetice, testele de anticorpi si rapoartele de laborator. Gripa porcina ar fi cucerit lumea, fara ca vreun doctor sa observe acest lucru.
Lumea a observat totusi, in mare parte datorita