Case de patrimoniu demolate şi transformate în temelie de blocuri, zone protejate distruse de clădiri noi cu zeci de etaje, ruine rămase în urma castelelor de altădată, cetăţi ce ne marchează identitatea uitate. Nici satele româneşti nu au scăpat de masacrul arhitectural cu care se confruntă ţara noastră. România, ţara celor 30.000 de monumente istorice, părăginite, distruse de ambiţii imobiliare! Jurnalul Naţional vă invită în locurile uitate, vom vizita monumentele ţării şi vom vedea ce nu am făcut în 20 de ani.
Numai anul trecut, în goana Guvernului de a reduce bugetul tocmai de unde nu trebuie au fost tăiate de pe lista oricărei priorităţi: Institutul de Memorie Culturală, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, Poliţia de Patrimoniu. Deşi nu se găsesc bani pentru restaurări s-a renunţat şi la procentul infim pe care Loteria Română îl vărsa anual pentru timida restaurare a clădirilor istorice.
Mai mult, aleşii noştri au decis că monumentele pot fi declasate în regim de urgenţă, iar aprobările pentru clădirile mamut se pot bucura de aprobarea tacită. În mod revoltător ne îndepărtăm cu paşi repezi de istorie, de patrimoniu, de identitate. Cu un preşedinte care veghează reformarea României, dar vorbeşte în numele a milioane de "manelizaţi", rezultatele nu se lasă aşteptate. Vom vedea că multe din monumente nu au încă un statut juridic, iar unele au fost "împrumutate" diverşilor oameni de afaceri care au investit cu sârg în ştergerea urmelor istoriei noastre.
În timp ce ţările civilizate investesc masiv în vestigiile trecutului, la noi autorităţile ridică din umeri. Retrocedări cu cântec, turişti care lasă urme adânci prin locurile pe care le vizitează şi nepăsare în toată plinătatea cuvântului. Jurnalul Naţional vă invită în România vestigiilor uitate!
REDUCERI BUGETARE
Nu numai patrimoniul construit a fost