Locuinţele scumpe şi-au redus preţurile considerabil în primele două luni ale acestui an. Toate imobilele de lux au preţuri mai mici în ultima perioadă, indiferent de tipul proprietăţii: foste ambasade, sedii prestigioase de firme sau reşedinţe private.
Unul dintre oraşele în care preţurile pe sectorul de lux au scăzut cel mai puţin este Constanţa. Dacă în alte oraşe costurile acestor locuinţe au consemnat chiar şi înjumătăţiri, Constanţa nu a depăşit la capitolul reduceri un procentaj mai mare de 30%.
„Aici se vând apartamente premium, de obicei în vile, în zone centrale, spre mare şi cu 2.000 de euro pe metru pătrat. Faţă de acum doi ani, preţurile s-au diminuat cu aproximativ 25%, maximum 30% în alte zone ale oraşului", declară Ioan Ududec, directorul general al agenţiei locale Elion. Oferta premium în Constanţa nu este totuşi atât de largă, de aceea poate că scăderile nu au fost atât de mari.
„Mai sunt apartamente de acest tip în blocuri nou construite, cu vedere directă spre mare, care pleacă de la preţul de 1.500 de euro pe metru pătrat, însă cam acesta este portofoliul de lux din Constanţa", explică Ududec. Un alt caz, în aceeaşi tendinţă este şi Timişoara, unde preţurile în acest sector au scăzut timid.
„Vă dau un exemplu concret, o vilă de acest tip anul trecut se vindea la 450.000 de euro, în prezent proprietarul nu este dispus să o vândă cu mai puţin de 400.000 de euro. Aşadar preţurile acestor produse în Timişoara nu prea au scăzut mult, decât foarte puţin", spune Aurel Vid, managerul firmei de consultanţă imobiliară Sovida.
Scăderi de 50% în Capitală
Referitor la tranzacţiile din acest segment însă, Vid spune că acestea sunt aproape inexistente din luna octombrie a anului trecut. Alte oraşe însă au avut de suferit mult mai mult în acest sector. În Capitală de pildă, imobilele de lux sunt cu până la 50% mai ieftine. Prim