Romanul „Uimitoarea aventură a misiunii Barsac“, de Jules Verne, va fi distribuit împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Când scriitorul francez aşternea pe hârtie primele idei pentru această carte, Europa era fascinată de continentul african.
La începutul secolului XX, când Jules Verne se gândea să scrie un roman a cărui acţiune se petrece în Congo, Africa era tot un fel de „terra incognita" pentru europeni. Iar bine-cunoscutul scriitor francez propunea povestea unei expediţii în Africa de Vest şi a descoperirii enigmaticului Ţinut Negru din inima deşertului. Idealistul politician Barsac şi escorta lui, care porneşte curajoasă în misiune, devin, în cele din urmă, prizonierii acestui spaţiu enigmatic.
Captivii se confruntă cu băştinaşi care se comportă straniu, complotând împotriva străinilor albi, însoţiţi de doi servitori de culoare. Printre temerari se numără: domnul deputat Barsac, viitor prim-ministru, domnul Poncin, sclavul informaţiilor exacte din statistici, domnul Saint-Bérain, distrat şi pasionat de pescuit, frumoasa, cultivata şi înţeleapta Jane Buxton (domnişoara Mornas), atotcunoscătoare: „De câţiva ani, Jane studiase cu grijă geografia meleagurilor pe care avea să le străbată.
Ea aflase astfel că, dacă încerca o explorare cu mâna armată, adică înconjurându-se de o trupă de trei sau patru sute de voluntari, pe care ar fi trebuit să-i înarmeze, să-i hrănească şi să-i plătească, ar ajunge mai întâi la cheltuieli uriaşe şi s-ar ciocni mai apoi de triburi care s-ar opune prin forţă unei treceri cerute cu forţa."
Acestor personaje li se adaugă în expediţie doctorul Châtonnay, tezaur ambulant de citate, căpitanul Marcenay, întotdeauna îndrăgostit, şi savantul Camaret, mereu cu capul în nori, ca orice geniu care aspiră la descoperiri nemaivăzute. Un gangster şi un bancher, Harry Killer şi Lewis Buxton, completează temerarul grup.