Unele produse alimentare, denumite nutraceutice, joacă un rol important în reducerea riscului de îmbolnăvire. Alimentele nutraceutice acţionează benefic asupra uneia sau a mai multor funcţii ale organismului, dincolo de efectele nutriţionale corespunzătoare.
Alimentaţia noastră include produse mai mult sau mai puţin sănătoase, mai mult sau mai puţin nutritive. Câteva dintre acestea intră în categoria alimentelor nutraceutice, numite şi funcţionale.
Acestea joacă un rol important în reducerea riscului de îmbolnăvire, în reglarea proceselor metabolice bazale, în menţinerea sănătăţii sistemelor cardiovascular şi gastrointestinal. În plus, favorizează creşterea şi dezvoltarea, protejează organismul împotriva stresului oxidativ, prevenind îmbătrânirea prematură şi menţin forma fizică şi mentală.
După modul de acţiune asupra organismului, se deosebesc de „alimentele periculoase pentru sănătate, tip fast-food, junk-food, dezechilibrate nutriţional, nefiresc de gustoase, rafinate şi cu un conţinut prea mare de calorii", după cum menţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în cartea sa „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
Probioticele cresc imunitatea
Alimente nutraceutice sunt iaurturile, laptele bătut şi kefirul în variante naturale, proaspete, nepasteurizate. Acestea sunt produse probiotice, vii, care conţin bacterii necesare organismului, şi mai ales tubului digestiv. Se recomandă consumarea lor fără adaos de zahăr, de coloranţi sau de arome, şi de preferat între mese, ca gustare.
Bacteriile probiotice, cum ar fi Lactobacillus bulgaricus, Streptoccocus thermophilus, Lactobacillus acidofilus şi Bifidobacterium bifidum, întăresc sistemul imunitar şi reglează tranzitul intestinal. Au efecte benefice în sindromul colonului iritabil şi în maladia Crohn, în gastroenterite, d