Discursul liderului maghiar Marko Bela stârnit reacţii puternice în rândul ascultătorilor.
Mai citiţi şi:
Ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes crede în autonomia Ţinutului Secuiesc
Târgu-Mureş: Prefectul nu doreşte arborarea steagului Ţinutului Secuiesc
Extremist maghiar, ridicat de poliţişti pentru însemne fasciste (GALERIE FOTO)
Tânărul extremist maghiar riscă închisoare de până la trei ani
Studenţii maghiari acuză Poliţia clujeană de "abuz" în cazul celor trei tinere ridicate, ieri, de oamenii legii
„A fost o luptă paşnică din partea noastră şi ar fi rămas paşnică până la capăt, dacă profitorii vechiului regim, nu i-ar fi instigat împotriva noastră pe românii de la sate, induşi în eroare şi înarmaţi cu bâte, care nu ştiau că libertatea lor nu va fi mai puţină dacă şi maghiarii îşi pot folosi liber limba maternă", a declarat Marko.
Liderul maghiarilor din România a mai comparat luptele din 1948 cu luptele din martie 90. „Şi aceea a fost o luptă pentru libertate. E timpul să o spunem în sfârşit clar. Începand cu 10 februarie 1990, cu demonstraţia cărti şi lumânari, s-a desfăşurat lupta pentru libertate a maghiarilor din Tg. Mureş. Această luptă pentru libertate a culminat în ziua de 20 martie. Dacă atunci maghiarii din Tg. Mureş şi din împrejurimi de la Ernei până la Sovata, stăteau acasă, dacă ţiganii, rromii cum îi numim azi, nu ni s-ar fi alăturat, azi am fi o comunitate învinsă, umilită. Aşa însă, suntem şi azi aici, suntem maghiari, ne-am dobândit numeroase reguli şi ceea ce n-am reuşit încă vom reuşi de acum înainte" a mai spus Marko Bela.
Vicepremierul României a încheiat prin a mulţumi maghiarilor de acum 20 de ani, ţiganilor şi românilor care în pofida tuturor presiunilor naţionaliste, au înţeles revendicările maghiarilor.