Asociaţia Tăşuleasa Social, alături de Coca-Cola HBC România, lansează proiectul educaţional Paşaportul Verde, susţinut de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Parcul Naţional Călimani, care va implica 160 de tineri din Dorna-Cândrenilor.
Cei 160 de voluntari vor participa timp de patru luni la un program de training în campusul Tăşuleasa Social, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi, în luna iunie, vor face un exerciţiu practic: ei vor amenaja un traseu turistic care va porni din centrul localităţii Dorna-Candrenilor şi va ajunge până la Rezervaţia 12 Apostoli. În timpul trainingului, tinerii vor urma cursuri de comunicare şi vor învăţa despre resursele naturale din această zonă, despre importanţa conservării lor şi despre colectarea selectivă a deşeurilor.
În luna mai, voluntarii Tăşuleasa Social şi angajaţii Coca-Cola HBC România vor curăţa o porţiune a râului Negrişoara şi, în paralel, vor derula o campanie locală de informare prin care să prevină aruncarea deşeurilor în natură. Tinerii vor fi cei care vor merge din casă în casă şi îi vor informa pe localnici că zona Dorna-Candrenilor trebuie să rămână curată.
Primul grup de voluntari a participat în perioada 12-14 martie la cursurile din campusul Tăşuleasa Social. La training au fost prezenţi câţiva angajaţi de la Parcul Naţional Călimani care le-au vorbit tinerilor despre aria protejată şi despre turismul responsabil.
„Educaţia e esenţială pentru că rolul unui ONG este să schimbe mentalităţi", a declarat Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social. „Comunităţile deja s-au obişnuit ca noi, ONG-urile, împreună cu voluntarii, să venim şi să curăţăm: oamenii nu înţeleg diferenţa dintre o asociaţie şi o firmă de salubrizare. Aşa că noi nu vrem să mai adunăm PET-uri şi gunoaie, ci să îi ajutăm pe oameni să conştientizeze. Pentru că atunci când îţi arunci gunoiul în fundul curţii, aceasta nu mai este