Impozitul de 1,5% pe construcţiile nevalorificate va duce la cereri de faliment pentru dezvoltatorii imobiliari din partea autorităţilor locale, pentru că băncile nu vor finanţa plata impozitului, susţine Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş-Goran. "În perioada următoare, veţi vedea că autorităţile locale vor cere falimentul unor dezvoltatori pentru că aceştia nu vor putea plăti impozitul pus pe clădire, de 1,5% din valoarea acesteia, şi nu vor putea obţine
Impozitul de 1,5% pe construcţiile nevalorificate va duce la cereri de faliment pentru dezvoltatorii imobiliari din partea autorităţilor locale, pentru că băncile nu vor finanţa plata impozitului, susţine Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş-Goran.
"În perioada următoare, veţi vedea că autorităţile locale vor cere falimentul unor dezvoltatori pentru că aceştia nu vor putea plăti impozitul pus pe clădire, de 1,5% din valoarea acesteia, şi nu vor putea obţine credite pentru a-l achita", a spus Biriş.
Impozit cât valoarea unei locuinţe
El a explicat că, la 100 de apartamente construite, un dezvoltator, practic, trebuie să dea ca impozit valoarea unui apartament şi jumătate. Biriş apreciază că o astfel de taxă este mare chiar şi pentru perioade normale, nu de criză financiară.
"Un impozit de 1,5% din valoarea de piaţă a unui imobil înseamnă chiria pe trei luni încasată de un dezvoltator, sau aproximativ 25% din veniturile realizate anual. Este mult prea mult. De ce să legi valoarea impozitului de valoarea de piaţă?", a adăugat Biriş.
El crede că un astfel de impozit descurajează şi construcţia de clădiri eficiente energetic, care ar avea o valoare de piaţă mai ridicată.
SURSA: Mediafax