E ca si in cazul unui corp uman. Cand apare o durere de cap, poate fi o simpla migrena sau semnul unei afectiuni mai grave. Segmentul economic al unei tari are si el puncte nevralgice pe care e bine sa le supraveghezi. A le controla din cand in cand echivaleaza cu efectuarea unei vizite medicale la doctorul de familie. Si reciproca e valabila. A nu le controla la timp e ca si cum ai permite virusului sa se instaleze.
Care sunt asadar punctele nevralgice ale unui sistem financiar? Cum se formeaza febra economica? Unde se pot ascunde bombele cu efect intarziat?
ComertulCand comertul scade vertiginos, ceva nu e in regula. Vanzarile cu amanuntul sunt si cauza si efect. Cauza pentru ca reculul comertului poate inchide firme, iar falimentele inseamna somaj si cheltuieli mai mari ale Statului. Efect, dintr-un motiv simplu. Creditul este aproape inghetat cu exceptia celui „aspirat” de Stat.
Comertul cu amanuntul
Foto: HotNews.ro
Economiile populatiei nu se simt nici ele foarte bine. Deja indatorati, romanii nu au de unde sa mai puna bani deoparte si nici puterea sa mentina vanzarile cu amanuntul la cotele din anii trecuti. Somajul in crestere duce increderea la niveluri extrem de scazute. In consecinta, comertul se contracta, reculul durand de cateva luni. Cei mai optimisti manageri mizeaza pe o crestere din semestrul al doilea. Cei mai pesimisti isi suspenda firmele.
Cardurile de creditMulti vad in cardurile de credit noua sursa a problemelor din sistemul bancar. Restantele urca ingrijorator, semnalul de alarma fiind deja tras inca din ultima parte a anului trecut. Toti emitentii au de suferit din aceasta cauza, iar cei care aveau cote de piata mai mari inregistreaza acum cele mai ridicate volume ale restantelor. Un sfert din inregistrarile la Cardurile de credit si rata neperformantelor
Foto: HotNews.ro
Bi