Dacă va fi ferită de accidentări, naţionala „celestă“ poate fi una dintre surprizele turneului final. Titlurile mondiale cucerite în 1930 şi 1950 obligă Uruguay-ul să depăşească o grupă echilibrată, din care mai fac parte Africa de Sud, Franţa şi Mexic.
După barajul câştigat cu Costa Rica în luna noiembrie a anului trecut, bucuria „celestă" i-a găsit pe uruguayeni cocoţaţi pe barele porţilor stadionului din Montevideo.
Mai citiţi şi:
VIDEO Mondial fără Beckham
„Cocoşul Galic“ sună deşteptarea în Africa de Sud
Cu braţele ridicate, sud-americanii mulţumeau divinităţii, moment în care albastrul cerului se contopea cu tricourile „blue" deschis ale sud-americanilor. De altfel, termenul „celest", cu care sunt alintaţi uruguayenii, este definit ca „ceva care aparţine cerului, uimitor de frumos, splendid".
Astfel, din punct de vedere estetic, se poate spune că naţionala „Charruas" (nomazii care au pus bazele actualului Uruguay) este una dintre pretendentele la coroana mondială. Din păcate, fotbalul nu ţine cont de frumuseţe!
Francescoli, „profesorul" lui Zidane
Vi-l mai amintiţi pe Enzo Francescoli? „Prinţul" fotbalului uruguayan a făcut istorie pentru argentinienii de la River Plate şi a venit în Europa, la Marsilia, pentru a-l inspira pe francezul Zinedine Zidane. „Zizou" nu a ascuns niciodată faptul că, în copilărie, l-a avut ca idol pe Enzo, în cinstea căruia şi-a botezat unul dintre copii.
„I-am zâmbit lui Zinedine în momentul în care, la tragerea la sorţi, Uruguay-ul a fost trimisă în aceeaşi grupă cu Franţa. Se vor întâlni două echipe care au avut probleme în preliminarii, aşa că rămâne un mister cum se va termina meciul direct", a spus Francescoli, prezent în teren în 1986 şi 1990, ultimele două Mondiale la care naţionala ţării sale a depăşit faza grupelor. Ce prăpastie între cele două t