Am citit mai multe comentarii și analize legate de așa-zis-ul pas înapoi pe care l-ar fi făcut Traian Băsescu, de spiritul concesiv al deciziei de a-i rechema la consultări pe liderii PNL și PSD, după ce aceștia au plecat ieri de la Cotroceni la doar câteva minute de la începerea ședinței.
Ei bine, nu e vorba de niciun pas înapoi, ci doar de faptul că Traian Băsescu cunoaște mai bine legea decât comentatorii și analiștii în cauză. Pentru ca un proiect de lege referitor la modificarea Constituției să treacă prin Parlament este nevoie de o majoritate calificată: de votul a cel puțin două treimi (66%) din numărul membrilor fiecărei Camere. Mai mult, dacă se ajunge la o ședință comună a Camerei Deputaților și a Senatului, proiectul de revizuire are nevoie de votul a cel puțin trei sferturi (75%) din numărul deputaților și senatorilor. Asta înainte de a se ajunge la referendum.
Este evident că o asemenea majoritate nu se poate obține fără a face anumite concesii liberalilor și pesediștilor. Așa încât nu de voie, ci de nevoie i-a rechemat Băsescu la Cotroceni pe Antonescu și pe Ponta.
Desigur, se pune întrebarea de ce Traian Băsescu insistă ca revizuirea Constituției să aibă loc acum, în condițiile în care eventualele modificări se vor aplica peste aproape 3 ani (în cazul celor care vizează Parlamentul) și peste aproape 5 ani (în privința instituției președintelui României)? Calculul este extrem de pragmatic. O modificare a Constituției în lunile următoare ar fi un cec în alb acordat unei guvernări PD-L până la sfârșitul lui 2012. În condițiile aprobării reducerii numărului de parlamentari, nici peneliștii, nici pesediștii și cu atât mai puțin traseiștii din Camera Deputaților și Senat nu vor fi foarte motivați să trântească două guverne PD-L (prin moțiuni de cenzură) și să provoace alegeri anticipate.
Traian Băsescu știe foarte bine că actualii se