La finalul lui ianuarie, fondurile de pensii private obligatorii aveau 9,98% din active plasate în acţiuni şi 63,46% din totalul activelor în titluri de stat. De asemenea, fondurile şi-au diminuat ponderea plasamentelor în obligaţiuni corporative la 16,43%, de la 18,19% în ianuarie, se mai arată în raport, citat de Newsin.
"Şi în februarie 2010 structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, ca şi pe parcursul anilor anteriori, a fost caracterizată de investiţii preponderent în active cu grad scăzut de risc (titluri de stat şi obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale)", se precizează în raport.
Obligaţiunile organismelor străine neguvernamentale reprezentau 2,53% din totalul plasamentelor la sfârşitul lui februarie, obligaţiunile municipale 1,11%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) aveau o pondere de 0,61%. Depozitele bancare reprezentau la sfârşitul lui februarie 3,58% din totalul activelor, faţă de 5,88% la finalul lui ianuarie, potrivit CSSPP.
Arbitrul pensiilor private a decis prelungirea cu un an, începând din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maximă aplicabilă investiţiilor fondurilor de pensii private în titluri de stat.
Derogarea pentru investiţiile în titluri de stat - instrumente cu venit fix - ale fondurilor de pensii a fost decisă de supraveghetorul pieţei într-o perioadă de vârf a crizei financiare, cu scopul de a proteja participanţii de vulnerabilitatea pieţelor de capital.
Activele nete administrate de fondurile de pensii obligatorii (pilon II) au ajuns la 2,73 miliarde lei (663,6 milioane euro) la sfârşitul lui februarie, în creştere cu 7,5% faţă de luna anterioară.
La finalul lui ianuarie, fondurile de pensii private obligatorii aveau 9,98% din active plasate în acţiuni şi 63,46% din totalul activelor în titlu