Doua autoritati de management care gestioneaza programe europene de miliarde de euro si mii de proiecte ale intreprinzatorilor au declarat, in cadrul seminarului live organizat de HotNews.ro ca in departamentele care se ocupa de contracte lucreaza 2-3 persoane. Intrebati de ce nu se iau masuri in acest sens, oficialii au raspuns: "Am prezentat aceasta problema la Guvern, prim-ministrul o cunoaste. Raspunsul pe care il primim este ca acordul cu FMI nu permite angajari in sectorul public". Vezi in articol schimbul de replici dintre mediul privat si oficialii prezenti la dezbatere.
Pentru ca beneficiarii se plang constant de intarzieri in evaluarea, contractarea proiectelor si in rambursarea cheltuielilor, directorii Autoritatilor de Management pentru Programele cu fonduri structurale au fost intrebati, in cadrul seminarului live organizat de HotNews.ro, care sunt exact motivele acestor probleme. Concluziile sunt clare: supraincarcarea personalului, mai exact cateva mii de proiecte sunt gestionate de o mana de oameni, asa arata un "bilant" la cel putin doua institutii: AM Programul Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si AM Programul Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
Sefii institutiilor vizate se plang ca au anuntat acest lucru la Guvern, insa cadrul legal actual nu mai permite angajari de personal bugetar si, mai mult, daca pleaca angajati din minister, nu pot fi inlocuiti decat in proportie de 1 nou angajat la 7 persoane care pleaca. Toate acestea sunt prevazute in Acordul cu FMI.
Primul caz de lipsa acuta de personal: Ministerul Muncii. "Dintre toate autoritatile de management, a noastra este poate cea mai afectata de lipsa personalului", a spus Cosmin Meleca, reprezentantul institutiei. Tot el a adaugat: "Am externalizat evaluarea dar lipsa de personal tot a dus la anumite intarzieri. Dar din punctul meu de vedere sunt putin e