Romanul „Oscar şi Tanti Roz” a fost tradus şi în româneşte în seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt la Editura Humanitas Fiction. În colecţie au mai apărut titlurile „Milarepa”, „Domul Ibrahim şi florile din Coran”, „Copilul lui Noe”, „Viaţa mea cu Mozart” şi „Secta Egoiştilor”.
Cel mai recent roman din serie, editat la sfârşitul săptămânii trecute, este „Evanghelia după Pilat", care aduce o nouă perspectivă asupra morţii lui Iisus. Pilat din Pont a hotărât moartea acestuia fără să clipească, nebănuind că, trei zile mai târziu, zvonul Învierii va încinge spiritele şi aşa nesupuse ale iudeilor.
Marius Manole: „Suntem bolnavi de orgoliu şi uităm de moarte“
Pretorul se vede nevoit să demonteze legenda primejdioasă pe cale de-a se naşte. Însă treptat raţiunea începe să şovăie şi trebuie să se plece în faţa evidenţei. Pilat înţelege că se află în faţa unui mister mai înalt, pe care nu-l poate dezlega în mod raţional. Îi mai rămâne doar să se îndoiască sau să creadă. Volumul, editat în 2000, a fost tradus în 20 de limbi.
De la teatru la proză
Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt, născut pe 28 martie 1960 la Lyon, a absolvit cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filosofie. A debutat în 1991 cu piesa de teatru „Noaptea la Valognes". În 1994 i-a apărut primul roman, „Secta Egoiştilor", dar a continuat să scrie piese de teatru care fac săli pline în Franţa şi în străinătate.
În 2001 a fost recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate. Volumele sale s-au aflat luni întregi pe listele de bestselleruri din numeroase ţări, fiind tradus în 40 de limbi. În România, „Oscar şi Tanti Roz" a avut diverse puneri în scenă, „Variaţiuni enigmatice" şi „Vizitatorul" se joacă la Nottara, „Hotelul dintre lumi", la Teatrul Mic, iar „Tectonica sentimentelor", la Teatrul Naţional.
„Despre