Analistii sustin ca Marea Britanie risca o recesiune economica in W.
Investitorii sunt mai pesimisti ca oricand cu privire la evolutia lirei sterline, pe fondul temerilor ca cel mai slab inceput de an din ultimii 13 ani al monedei britanice se va prelungi. Deficitul bugetar al Marii Britanii, care se apropie de cote alarmante, este principala sursa de ingrijorare, scrie Bloomberg.
Volumul pariurilor pe deprecierea lirei sterline in raport cu dolarul este mai mare decat cel al contractelor futures pe aprecierea acesteia de opt ori fata de diferenta existenta in momentul in care George Soros castiga un miliard de dolari pariind impotriva monedei britanice in 1992. In acel an, guvernul conservator al primului-ministru John Major era obligat sa se retraga din mecanismul european al ratelor de schimb. Lira sterlina s-a depreciat atunci cu 19%.
Lira sterlina a pierdut 6,2% in 2010 pe fondul speculatiilor ca situatia deficitului bugetar va afecta dramatic moneda britanica: fie nivelul record al finantarii atrase va impinge costurile de finantare in sus, obligandu-i pe strategi sa tipareasca mai multi bani pentru a achizitiona obligatiuni, fie legislatorii vor reduce cheltuielile prea rapid, generand o noua recesiune. Guvernul primului-ministru Gordon Brown estimeaza ca deficitul va atinge 12,6% din PIB, aproape de nivelul de 12,7% al celui din Grecia.
"Riscul unei recesiuni sub forma de W este considerabil", a declarat Hans-Guenter Redeker, din cadrul BNP Paribas, care anticipeaza o depreciere cu inca 13,6% a lirei, pana la 1,31 unitati in raport cu dolarul pana la sfarsitul acestui an. Lira sterlina s-a apreciat cu 0,7% in ultima saptamana in raport cu dolarul, pana la 1,5167 unitati ieri.
Dolarul australian, cea mai performanta moneda
In ultimele 12 luni o serie de monede de referinta s-au apreciat in fata dolarului american, scri