CNSAS a trimis instanţei dosarul criticului literar Mircea Iorgulescu, fost angajat la Europa Liberă, acuzat că a colaborat cu Securitatea sub două nume conspirative: „Dorin“ şi „Mirel“. Doi scriitori stabiliţi la Paris au solicitat CNSAS să constate că Mircea Iorgulescu, critic literar, fost angajat la Europa Liberă, a colaborat cu Securitatea. CNSAS a trimis dosarul în instanţă.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis un set de documente magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti prin care arată că Mircea Iorgulescu (66 de ani) a fost racolat de Securitate încă din anul 1976, sub numele conspirative „Dorin" şi „Mirel".
Citiţi şi:
Negocieri dure pentru trei judecători constituţionali
Dinescu: „Pun via pe rug la Bruxelles"
CNSAS a cerut instanţei să constate că Emanuel Valeriu a colaborat cu Securitatea
Colegiul CNSAS a efectuat verificările la solicitarea scriitorilor Bujor Nedelcovici şi Florica Jebeleanu Vieru (fiica lui Eigen Jebeleanu) care studiindu-şi propriile dosare au constatat că au fost turnaţi la Securitate chiar de colegul lor Mircea Iorgulescu. Pentru că era membru PCR, Iorgulescu a fost folosit de securişti cu aprobarea expresă a organelor de partid.
De asemenea, şi Tudor Dumitru Ţepeneag, fiul scriitorului Dumitru Ţepeneag, angajat al Radio France International - post în care până în 2008 a lucrat şi Mircea Iorgulescu - a cerut şi el constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a lui Iorgulescu.
Conform CNSAS, Iorgulescu a fost racolat în 1976, sub numele conspirativ „Dorin", „în scopul furnizării de informaţii despre o serie de scriitori români urmăriţi prin dosare pentru poziţie politică necorespunzătoare, creaţii literare ce contravin organelor de partid şi pentru atitudine protestatară şi relaţii suspecte cu cetăţeni străini".
Probe